Εφημερίδες

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

28η Οκτωβρίου.Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη κι ένα χρέος.


Δύο είναι οι μεγάλες επέτειοι του Ελληνικού έθνους. Η 25η Μαρτίου ,μας θυμίζει τη μεγάλη επανάσταση ενάντια στον Τούρκο κατακτητή κι η 28η Οκτωβρίου που θυμίζει την άμυνα στην Ιταλογερμανική ,φασιστική επιδρομή.
Ο Β` Παγκόσμιος πόλεμος άρχισε, όπως είναι γνωστό, το Σεπτέμβριο του 1939. Οι Ιταλοί από καιρό προκαλούσαν διάφορα επεισόδια, με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου “Έλλη” στις 15 Αυγούστου 1940. Όλα αυτά έδειχναν την απειλή που πλησίαζε την Ελλάδα.
Έτσι το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα, επέδωσε στον Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο με το οποίο ο Μουσολίνι, ο ηγέτης της Ιταλίας, ζητούσε την κατοχή ορισμένων Ελληνικών περιοχών. Αν η Ελλάδα δε δέχονταν, τότε θα τις καταλάμβανε με τα όπλα.
Κι ήταν ακριβώς αυτή την ιστορική στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε το “ΟΧΙ”, γνωρίζοντας μεγαλύτερο αγαθό από το αγαθό της ελευθερίας δεν υπάρχει. Την ίδια απάντηση έδωσαν και στην πράξη, όλοι οι Έλληνες μαζί καθώς ξεχύθηκαν στους δρόμους και ζητούσαν όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να προσφέρει σ' αυτόν τον πόλεμο.
Ο Μουσολίνι με 100.000 στρατιώτες που είχε συγκεντρωμένους στην Αλβανία, πίστευε πως θα καταχτούσε την Ελλάδα με τόση ευκολία σαν να έκανε περίπατο. Ενώ όμως στην αρχή οι Έλληνες αποτραβήχτηκαν από τα σύνορα και οι Ιταλοί κατέλαβαν μικρές Ελληνικές περιοχές, στις 14 Νοεμβρίου αρχίζει η αντεπίθεση και τα Ελληνικά στρατεύματα γνωρίζουν μεγάλες επιτυχίες, όπως στη Μάχη της Πίνδου, στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία. Μία επίθεση που έκανα οι Ιταλοί την Άνοιξη, τελείωσε χωρίς επιτυχία. Οι Έλληνες πολεμούσαν σαν λιοντάρια.
Βοηθός σ´ αυτόν τον πόλεμο, για τους Έλληνες, ήταν το ορεινό έδαφος που τους επέτρεπε να οργανώνουν ισχυρές αμυντικές θέσεις. Ακόμα και ο βαρύς χειμώνας βοήθησε της προσπάθειες των Ελλήνων στρατιωτών παρόλο που υπέφεραν και αυτοί όπως και οι Ιταλοί. Οι Έλληνες πολεμούσαν χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και αριθμητική δύναμη ,πολύ μικρότερη από αυτή του εχθρού. Όμως η εθνική ενότητα, έδωσε την νίκη στον Ελληνικό στρατό.
Όταν ο Μουσολίνι αντιλήφθηκε πως δεν υπάρχει για το στρατό σωτηρία, ζήτησε την βοήθεια του συμμάχου Χίτλερ. Έτσι τον Απρίλιο του 1941 η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Και στη δεύτερη αυτή εισβολή Απάντησαν και πάλι “ΟΧΙ”. Μόνοι τους αντιμετώπισαν δύο μεγάλες δυνάμεις και λίγες μέρες μετά υπέκυψαν με ψηλό και περήφανο μέτωπο. Έτσι άρχισαν τα μαύρα χρόνια της Γερμανοϊταλικης κατοχής της Ελλάδας.
Για τέσσερα σχεδόν χρόνια οι Έλληνες υπέφεραν από την πείνα,τις στερήσεις αλλά και από τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις. Πολύ σύντομα όμως οι Έλληνες ξαναβρήκαν την δύναμη να επαναστατήσουν εναντίον του εισβολέα. Οργάνωσαν αντάρτικες ομάδες στα βουνά, τύπωναν παράνομες εφημερίδες, ενώ διέφυγαν στην Αίγυπτο όπου δημιουργήθηκε ένας νέος Ελληνικός στρατός, που πολέμησε μαζί με τους συμμάχους μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Το “ΟΧΙ” είναι ένα το μέγιστο κατόρθωμα της Ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί συμβολίζει αιώνια την πάλη του δίκαιου με το άδικο, τη πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η 28 Οκτωβρίου θα παραμένει πάντα μια ζωντανή δύναμη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του Ελληνικού έθνους. Είναι χρέος και καθήκον να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας.   

Από την γιορτή του Σχολείου μας.

ΕΠΑ.Σ. ΑΧΑΡΝΏΝ
27 Οκτωβρίου 2011

Σχόλια δεν υπάρχουν λόγο της ημέρας...λόγο της ημέρας.
που θα πάει  δεν θα ξημερώσει η επόμενη μέρα